Εμβολιασμός & Βελτίωση Καρυδιάς

        Ο εμβολιασμός της καρυδιάς αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια διάδοσης των κατάλληλων ποικιλιών της. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για την ενημέρωση των ειδικών και μη, πάνω στο μεγαλύτερο πρόβλημα της καλλιέργειας της καρυδιάς που είναι ο εμβολιασμός της. Επίσης σε γενικές γραμμές περιγράφεται η πορεία που ακολούθησε η βελτίωση της καρυδιάς η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία των πιο γνωστών ποικιλιών που καλλιεργούνται διεθνώς σήμερα.
          Η παραγωγή εμβολιασμένων δενδρυλλίων κατάλληλων ποικιλιών καρυδιάς είναι σχετικά πρόσφατη στην Ελλάδα, αφού πριν λίγα χρόνια ο εμβολιασμός της καρυδιάς θεωρούνταν δύσκολος μέχρι αδύνατος σε σύγκριση με τον εμβολιασμό των υπόλοιπων οπωροφόρων δένδρων. Για το λόγο αυτό έγινε αντικείμενο έρευνας από πολλούς ερευνητές.
          Το Υπουργείο Γεωργίας, εκτιμώντας τη μεγάλη αξία της καρυδιάς ανέθεσε στα διάφορα Ινστιτούτα και Δενδροκομικούς Σταθμούς προγράμματα για την εύρεση επιτυχούς μεθόδου εμβολιασμού της καρυδιάς. Μάλιστα προσκάλεσε και ξένους ειδικούς να κάνουν επιδείξεις στους διάφορους τρόπους εμβολιασμού για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
          Οι προσπάθειες των ερευνητών ήταν πράγματι αξιόλογες. Βελτίωσαν τις μεθόδους εμβολιασμού, κυρίως τον αγγλικό εγκεντρισμό και τον πλακίτη ενοφθαλμισμό και επέτυχαν υψηλά ποσοστά επιτυχίας όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματά τους.
          Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται μερικές από τις πιο ενδεδειγμένες μεθόδους εμβολιασμού της καρυδιάς, συγκεκριμένα τρεις εγκεντρισμοί και τρεις ενοφθαλμισμοί. Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από τα ΦΥΤΩΡΙΑ Ε.Β. ΒΑΦΙΑ και για την συγκέντρωση τω στοιχείων αυτών απαιτήθηκε πείρα πολλών χρόνων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά την προσπάθεια εύρεσης επιτυχούς τρόπου εμβολιασμού της καρυδιάς με τη μέθοδο chip budoling αλλά και για την αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του πλακίτη, «θυσιάστηκαν» πολλές χιλιάδες δενδρύλλια.
        
             Οι εμβολιασμοί αυτοί εφαρμόζονται και στα άλλα δενδροκομικά είδη.
 
          Σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ το 1993 (Αύγουστος – Σεπτέμβριος).
 
          Αναφέρονται επίσης λίγα πρωτότυπα στοιχεία και για την καλλιέργεια της καρυδιάς, του πεκάν και της φιστικιάς, τα οποία ενδιαφέρουν κυρίως τους παραγωγούς.
 
Λάρισα Νοέμβριος 2015   
 
 
Βασίλειος Ν. Βαφίας Γεωπόνος (M. Sc.)
Καθηγητής ΤΕΙ Λάρισας
Τέως επιστημονικός υπεύθυνος των ΦΥΤΩΡΙΩΝ
Ε.Β. ΒΑΦΙΑ (Φιστικιά, Καρυδιά, Πεκάν)  Από το 1980
Τηλ.: 6983711750   2410  250213