Υπόφλοιος Εγκεντρισμός ή Στεφανίτης (bark grafting)
Αυτός ο εγκεντρισμός εφαρμόζεται με την έναρξη των χυμών του υποκειμένου ώστε να αποσπάται (να σηκώνει) η φλούδα καλά. Επομένως θα πρέπει οι εμβολιοφόροι βλαστοί να διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι τη χρησιμοποίησή τους.
Όπως και στον προηγούμενο εγκεντρισμό, πρώτα τέμνεται το υποκείμενο λίγες μέρες νωρίτερα. Κατά την εφαρμογή του, αφού γίνει η ανανέωση της τομής ετοιμάζεται το εμβόλιο το οποίο θα φέρει δύο τουλάχιστον οφθαλμούς και μια μονόπλευρη σφήνα στη βάση του. Η μονόπλευρη σφήνα είναι δυνατόν να φέρει κάθισμα ( τακούνι) για την καλύτερη στερέωση του εμβολίου πάνω στο υποκείμενο.
Η σφήνα γίνεται προς την πλευρά του εμβολίου που θα έρθει σε επαφή με το κάμβιο του υποκειμένου. Στην απέναντι πλευρά γίνεται μια μικρότερη λοξή τομή ώστε να μεγαλώσουν οι καμβιακές επιφάνειες. Η μεγάλη τομή της σφήνας έχει μήκος 5 εκ. περίπου και η μικρή τομή 2 εκ. (Εικόνα 6).
Εικόνα 6. Εμβόλιο έτοιμο για τον υπόφλοιο εγκεντρισμό.
Μετά θα γίνουν οι χαραγές στο φλοιό του υποκειμένου κάθετα προς την τομή του, μέσα στις οποίες θα εισέλθουν οι σφήνες των εμβολίων. Για την καλύτερη στερέωση των εμβολίων στη θέση αυτή, ανάμεσα στο ξύλο και τη φλούδα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2-3 μικρά καρφιά (Εικόνα 7Α). Ακολουθεί επάλειψη των τομών του εμβολίου και του υποκειμένου με μαστίχα εμβολιασμού (Εικόνα 7Β) ή με διάφορα άλλα υλικά όπως και στους προηγούμενους εμβολιασμούς.
Εικόνα 7. Υπόφλοιος εγκεντρισμός.
Α) Τα εμβόλια εισήλθαν στη θέση τους και καρφώθηκαν για καλύτερη στερέωση πάνω στο υποκείμενο.
Β) Οι τομές του υποκειμένου και των εμβολίων καλύφθηκαν με μαστίχα εμβολιασμού.
Στην Εικόνα 8 φαίνεται μια παραλλαγή της μεθόδου αυτής. Εδώ γίνονται στη φλούδα του υποκειμένου δύο χαραγές παράλληλες μεταξύ τους και σε απόσταση όσο είναι το πάχος του εμβολίου έτσι ώστε να σχηματιστεί μια λωρίδα.
Εικόνα 8. Παραλλαγή του υπόφλοιου εγκεντρισμού.
Αφού εισέλθει η σφήνα του εμβολίου ανάμεσα από το ξύλο και τη φλούδα του υποκειμένου, κόβεται η λωρίδα στο 1/3 περίπου του μήκους της από πάνω και το υπόλοιπο καρφώνεται με ένα μικρό καρφί πάνω στη σφήνα του εμβολίου. Με ένα δεύτερο καρφάκι επιτυγχάνεται καλύτερη στερέωση του εμβολίου πάνω στο υποκείμενο.
Μετά τη βλάστηση των εμβολιοβλαστών (Εικόνα 9) θα γίνει πρόσδεση σε υποστήριγμα. Ο υπόφλοιος εγκεντρισμός όπως και ο σχιστός ενδείκνυνται στην αλλαγή των μεγάλων μη παραγωγικών δένδρων με τις κατάλληλες ποικιλίες.
Εικόνα 9. Αρχική ανάπτυξη των εμβολιοβλαστών με τον υπόφλοιο εγκεντρισμό.
Επίσης στην καρυδιά μπορεί να εφαρμοστεί και ο εμβολιασμός Cadillac ή πλευρικός εγκεντρισμός, καθώς και ο εγκεντρισμός με εντομή ή και ο καβαλάρης (σφηνοειδής).