Ενοφθαλμισμός με Τεμάχιο Ξύλου (chip budding)

Ο ενοφθαλμισμός αυτός χρησιμοποιείται στον εμβολιασμό του αμπελιού που είναι γνωστός ως μαγιόρκειος. Η ξένη και ελληνική βιβλιογραφία δεν τον αναφέρουν ως τρόπο εμβολιασμού της καρυδιάς. Τα ΦΥΤΩΡΙΑ Ε.Β. ΒΑΦΙΑ πειραματιζόμενα μ’ αυτόν τον τρόπο είχαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

          Καταρχήν τέμνεται το υποκείμενο στο κατάλληλο ύψος λοξά με κλίση προς τα κάτω σε βάθος 3-5 χιλιοστά και γωνία 20ο – 40ο περίπου. Ακολουθεί ένα δεύτερο κόψιμο από σημείο που απέχει 5 εκ. περίπου από το πρώτο, με κλίση προς τα κάτω, έως ότου συναντηθούν οι δύο τομές. Με την απομάκρυνση του τεμαχίου ξύλου σχηματίζεται στο υποκείμενο μια σφήνωση στην οποία θα τοποθετηθεί το εμβόλιο (Εικόνα 11Α).

          Με τον ίδιο τρόπο αφαιρείται από τον εμβολιοφόρο βλαστό ίσου πάχους με το υποκείμενο το εμβόλιο ίσων διαστάσεων με τη σφήνωση (Εικόνα 11Β). Τοποθετείται το εμβόλιο στη σφήνωση του υποκειμένου, έτσι ώστε να συμπέσουν οι περιοχές του καμβίου (Εικόνα 11Γ). Η πρόσδεση γίνεται με κατάλληλο λευκοπλάστη. 
Εικόνα 11. Ενοφθαλμισμός με τεμάχιο ξύλου.
Α) Το υποκείμενος με τη σφήνωση.
Β) Το εμβόλιο με τεμάχιο ξύλου.
Γ) Το εμβόλιο τοποθετήθηκε στη σφήνωση του  υποκειμένου.
 
        Η εικόνα 12 δείχνει την αρχική ανάπτυξη του εμβολίου.
Εικόνα 12. Η έκπτυξη των δύο οφθαλμών του εμβολίου με τη μεθόδου του ενοφθαλμισμού με τεμάχιο ξύλου.
 
Εικόνα 13. Λεπτομέρεια του εμβολιασμού με τη μέθοδο chip budding. Φαίνεται η συγκόλληση του ξύλου του εμβολίου με το ξύλο του υποκειμένου, λόγω δράσης του καμβίου.
 

       

Εικόνα 14. Δενδρύλλια καρυδιάς στα ΦΥΤΩΡΙΑ Ε.Β. ΒΑΦΙΑ εμβολιασμένα με τη μέθοδο chip budding.
 
 Σχετική επιστημονική εργασία παρουσιάστηκε στο 19ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών (Ε.Ε.Ε.Ο.) στο Ηράκλειο το 1999 με τίτλο:  «Διερεύνηση της δυνατότητας εμβολιασμού της καρυδιάς με τη μέθοδο chip budding».